Lähes päivittäin nykyään kuulen jonkun tutun tai puolitutun sanovan, että teet kyllä hyvää ja tärkeää työtä. Se muuten kannustaa todella paljon. Moni jatkaa ja kertoo myös seuranneensa yritystäni jo pitkään. Jokaiselle palautteen antajalle, haluan sanoa kiitos. Se menee syvälle, kätken sen sinne ja kaivan esiin heikkona hetkenä. Jos ei aina jaksa uskoa itseensä, se, että muut uskovat sinuun, vie muuten mahtavasti eteenpäin.

 Sain pari viikkoa sitten aikaan pienen some-kohun lehtihaastattelulla. Palautetta tuli ja hurjasti. Sain sähköpostia, puheluita, facebook-viestejä tuntemattomilta. Maila 80 -v. Tampereelta soitti ja kiitti haastattelusta. Hän kertoi tarinansa siitä, kuinka hän kasvatti omat lapsensa työntekoon ja kuinka tärkeää työ oli nuorena, kun perheen rahat olivat vähissä. Kaupassa kuulin, kuinka erään perheen 16-vuotias oli lehtijutun innostamana aikonut hakea kesätöihin. Eräissä juhlissa tuttavani sanoi, että heille tuli kotona vaimon kanssa keskustelua, että pitäisikö tuolle 20-vuotiaalle nuorelle miehelle, joka asuu yhä kotosalla tehdä jotain. Muutama kertoi pahoittaneensa mielensä puolestani lukemalla eri lehtien keskustelupalstoja. Empatia lämmittää.

 Erinomainen palautteen muoto on toiminta tai muutos. Se, että saamme jollekin nuorelle uuden ajatuksen tai parhaimmillaan pystymme muuttamaan toisen elämää. Esimerkiksi tutustuin koulutuksessa erääseen maahanmuuttajaan, jonka pystyin auttamaan työhaastatteluun. Hän pääsi töihin asuttuaan useita vuosia Rovaniemellä. Olemme auttaneet useita työttömiä nuoria Talviduuni-hankkeen kautta eteenpäin. Tunnen suurta iloa näistä onnistumisesta, joita on jo muutamia kymmeniä.

Silti, minulla on edelleen olo, että olemme vasta raaputtanut jäävuoren huippua. Olemme vasta löytämässä sitä oikeaa reittiä. Se tulee olemaan kasvatusalan, henkilöstövuokrauksen ja sähköisten palvelujen tehostamisen yhtälö, joka toimii. Silti, minusta tuntuu päivittäin, että meidän pitäisi pystyä auttamaan nuoria huomattavasti enemmän löytämään paikkansa työelämästä.

 Koska te, arvon palautteen antajat näette jotain, täytyyhän tässä olla jotain tärkeää. Minun mielestäni, olemme vasta löytämässä omaa paikkaamme emmekä ihan näe tuohon nurkan taakse kunnolla. Nurkan takana on se skaalautuva toimintamalli ja tapa tavoittaa kaikki nuoret viestimme kera. Töitä nimittäin on paljon nuorille tarjolla. Me voidaan kouluttaa heidät, opettaa nuoret näkemään omat vahvuutensa sekä kohtauttaa työpaikkoihin näppärästi.

 Pysykää vaan linjoilla, the best is yet to come.

-Heidi Alariesto

Palaute palautteen antajille