Tämä kirjoitus on julkaistu Kalevassa 6.5.2017

Nuoret oppivat työelämästä erittäin paljon kesätöissä: Kuinka vaikeaa onkaan tehdä työhakemus, jännittävää olla elämänsä ensimmäisessä työhaastattelussa tai miten tärkeä onkaan se ensimmäinen allekirjoituksen kirjoittaminen oikeaan työsopimukseen. Se tunne, kun ensimmäisenä aamuna menee uudelle työpaikalle, on ainutlaatuinen.

Suomessa on ollut aiemmin tapana, että kun taloon syntyi vauva, monesti sukulaistyttö tuli piikomaan. Usein se ensimmäinen kesätyöpaikka saatiin sukulaiselta tai joltain tutulta naapurilta. Peltotyöt, metsän istutus, lastenhoito, halkohommat opettivat. Ja raha annettiin töiden jälkeen käteen, ja voi kun se tuntui hyvältä. Ennen virallisia kesätöitä ja työsopimusta, työntekoa oli harjoiteltu jo omassa lähipiirissä.

Harmaan talouden torjuminen on vienyt nuorilta mahdollisuuden tehdä töitä ja saada pari euroa taskuun naapurilta. Odottaessani kaksosia ja ollessani sairaslomalla, maksoin naapurin pojille pihan haravoinnista käteisellä. Kysyin toki vanhemmilta etukäteen luvan siihen. Oma poikani oli tienannut 50 senttiä kantaessaan kaverin luona puita paikasta toiseen ja voi sitä ylpeyden määrää. Lain mukaan käteismaksuun pitäisi olla pakottava syy, jos palkan haluaa käteisellä maksaa.

Kun alaikäisenä oppii, että rahaa saa, kun tekee töitä, oppii jotain tärkeää tästä elämästä. Harmi, että Suomessa se on laitonta. On hyvin yleistä kansainvälisesti tarkasteltuna, että 12-vuotiaana pitää mennä töihin, koska koulunkäynti on niin kallista. Väittelin taannoin opinto-ohjaajan kanssa, joka oli vakaasti sitä mieltä, ettei alle 18-vuotiaan tarvitse tehdä töitä lainkaan.

Voisiko alaikäisten nuorten tienaamisesta tehdä helpompaa? Laki lupaa alle 14-vuotiaan tehdä töitä vain tilapäisesti ainoastaan esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa. Mikseivät nuoret voisi tehdä siinä iässä pieniä siivoustöitä, mainosten jakamista tai kerhonohjausta, laillisesti? Rakastamme Korumies Arvia, joka 10-vuotiaana aloitti korujen myymisen saadakseen ravihevoseen tienattua rahat. Media innostui uutisoimaan myös 14-vuotiaasta kiinteistöhuolto Lamminsivusta, joka tekee muun muassa koivuhalkoja sekä kiinteistöhommia. Jos nuori mies olisi palkkatöissä, eikä omassa yrityksessään, voisi työn tulkita rikkovan lakia, koska siinä käytetään vaarallisia laitteita. Tällä hetkellä nuoret voivat siis Suomen lain mukaan tienata varhaisnuorena itsenäisesti yrittäjänä ja tehdä siten töitä, jotka palkkatöissä ollessa ovat laittomina.

En tarkoita, että 13-14- vuotiaana pitäisi tehdä pitkää päivää tai olla montaa viikkoa kesätöissä. Kohtuus kaikessa. Enemmän kyseessä olisi kasvatuksellinen näkökulma siihen, että työtä saa tehdä ja siitä voi saada palkkaa. Opettaisimme naapurin nuoren tienaamaan taskurahaa pienistä siivoustöistä ilman, että rikkoisimme lakia.

Heidi Alariesto,

yrittäjä joka työllistää ainakin 650 alaikäistä nuorta kesätöihin

Nuorten työllistämisen esteenä laki