Jolenen tarina

Jolenen tarina on onnistunut esimerkki siitä, kuinka maahanmuuttaja löysi Rovaniemeltä töitä 6 vuoden työttömyyden jälkeen

Jolene muutti Rovaniemelle, Muurolaan, vuonna 2009. Hän hakeutui TE-toimistoon työnhakijaksi, josta hänet ohjattiin opiskelemaan Suomen kieltä Rovalan kursseille. Jolenelle tuli vahva käsitys siitä, että Suomessa ei voi mennä mihinkään työpaikkaan, jos ei osaa suomen kieltä. Jolene kävi välillä töissä Laoksella hotellilla ja Singaporessa lentoemäntänä. Perheen asuessa Muurolassa, reissaaminen oli pitemmän päälle raskasta. Niinpä Jolene teki päätöksen ja asettui Suomeen. TE-toimisto ohjasi hänet toistamiseen kielikurssille. Kerran kuuden vuoden aikana, hän pääsi päiväkodille työharjoitteluun ja sai kokeilla työelämää.

 Jolenen näkökulma: ”I am working and I am happy”

”Miksi kukaan ei kertonut, että Suomessa voi mennä töihin vaikkei osaakaan kieltä?” ihmettelee Jolene, joka sai ensimmäisen työhaastattelun kuuden vuoden Suomessa asumisen jälkeen. TE-toimisto ohjasi syksyllä Jolenen Eduron Uravalmennukseen, jonka kautta ovet työelämään aukenivat. Nyt tilanne onnellinen ja Jolene on työskennellyt puoli vuotta Arctic Light Hotellilla kerroshoitajana. ”Työ on ollut tosi helppoa, ja kieliongelma ei ole haitannut lainkaan. Respa auttaa aina tarvittaessa” kertoo onnellinen Jolene kokemuksestaan. Jolene on päässyt käyttämään työssään kiinankieltä, japania, intiaa ja thaimaan kieltä työssään. Hän pelkäsi turhaan monta vuotta työttömänä ollessaan sydämensä pohjasta sitä, ettei pärjäisi ilman suomen kieltä.

 Heidin näkökulma: Se, että tuntee yritysten toiminnan, voit yhdistää työntekijän

Olin Eduro-säätiön kurssilla opettajana maahanmuuttajien ryhmässä. Jolene kiinnitti huomion monella tavalla. Hän oli pukeutunut ja laittautunut huolellisesti. Hänen tarinansa omasta työelämästään herätti kysymyksen: Miksi sinulla ei ole työtodistusta matkailualalta ja hotellista? Kysyessäni sain vastauksen, ettei ulkomailla työtodistusta saa. Jos työntekijä saa työtodistuksen, on riski, että sen avulla työntekijä voi hakeutua kilpailijalle töihin. Jolenella oli sellainen auttamisen asenne. Viimeinen niitti sen osalta, että tajusin, minkälainen osaaja hän on, oli se, kun Jolene näytti minulle tekemiään pyyheliinataitteiluista, kukkasomistuksia, kattauksista. Keskustelimme eurooppalaisen ja aasialaisen asiakaspalvelujen eroamisesta. Lisäsimme hänen kuvat osaamisesta, kukista ja kattauksista CV:seen mukaan todistuksena osaamisesta. Ainoa mitä minä tein ja mikä riitti siihen, että Jolene sai töitä, oli se, että pistin yrittäjätuttavalle Miko Gröhnille facebookissa viestiä, että minulla on sinulle oikeasti taitava työntekijä.

 Jolene opettaa muita, muut opettavat häntä – esimiehellä merkittävä rooli työviihtyvyydessä

”Me maahanmuuttajat emme ole laiskoja, mutta me emme me ymmärrä minne mennä. Matkailualalla pärjää töissä hyvin, vaikka kielitaitoa ei olisi. Asiakkaiden kuullen käytetään englannin kieltä.  Työkaverit tukevat, he ovat kuin perhe, jokainen päivä on erilainen ja esimies on avoin ideoille. Työ on monipuolista ja palkitsevaa. On upeaa, kun elämässä on muutakin kuin pelkkä kotona olemista. Olisi hyvä, jos henkilöstövuokrausyrityksistä tai mahdollisuudesta hakea suoraan yrityksiin olisi neuvottu aiemmin.” Jolene kertoo.

Työyhteisö tuntuu perheeltä jo nyt. Hierarkiaa ei ole vaan kaikki ovat tasavertaisia työyhteisön jäseniä. Kun on töissä, tapaa uusia asiakkaita ja oppii uusia asioita.  ”Ensimmäisinä päivinä kun aloitin työt, minulla jännitti, mutta kaikki olivatkin niin ystävällisiä.” Työuraa Jolene suunnittelee, että jossain vaiheessa muutaman vuoden päästä, hän haluaisia päästä opiskelemaan Sveitsiin tai muualle. Hän haluaa oppia ja kehittyä paremmaksi työssään. Kaikki työt väsyttävät jossain vaiheessa. ”Kun olin lentoemäntänä, siivosin silloinkin vessoja. Työhön täytyy asennoitua oikein. Olkaa rohkeita, älkääkä uskoko, etteikö ilman suomenkielen taitoa voisi työllistyä”, kannustaa Jolene muita maahanmuuttajia.

Heidi Alariesto

 

Kuvassa Jolene Boudavong ja peilissä Heidi Alariesto
Kuvassa Jolene Boudavong ja peilissä Heidi Alariesto
Maahanmuuttajista Rovaniemellä matkailualalle valmiita osaajia?