Tänä kesänä kampanjamme työllisti 787 nuorta kesätöihin ympäri Suomen. Suurin osa nuorista sai kauttamme elämänsä ensimmäisen kesäduunin. Kesästä jäi hyviä muistoja – leikkipuistotoiminta Oulussa, Rovaniemellä ja Helsingissä osallistui satoja lapsia.

Tämän kesän kysytyin kysymys olisi, miksi minä sain palkkaa vain 336 €, kun työsopimuksessa luki 360 €? Laki muuttui vuoden 2017 alusta alkaen siten, että jo 17-vuotiaiden kesätyöpalkasta täytyy pidättää lakisääteiset eläkemaksut. Aiemmin tämä ikäraja oli 18 -vuotta. Ystävällisesti selitimme nuorille, että vaikka verokortissa onkin nolla prosenttia, joudutaan Suomen lain takia pidättämään palkasta lakisääteisiä maksuja. Siihen me emme voi vaikuttaa, vaikka tämä hallituksen päätös ei  ole meidän mielestämme kovinkaan järkevä.

Emme sanoneet nuorille suoraan sitä, mitä mietimme eli ”Sen takia sait palkasta vain 336 €, että ehkä jo heti vuonna 2080 voit päästä eläkkeelle ja saat sitten sen pidätetyn rahan takaisin”. Toivomus Sijaishaltijalta niin vanhemmille kuin opinto-ohjaajille on se, että kertokaa lapsillenne, että ei me aikuisetkaan saada tilille sitä summaa, joka meidän työsopimuksessa lukee.

Heidi Alariesto

Kysytyin kysymys kesäduuni-kampanjassa kesällä 2017